Popularne przyprawy w odchudzaniu

Kategoria Suplementy diety

Popularne przyprawy, takie jak: migdały, goździki, imbir, cynamon nadają smak i zapach potrawom. Warto ich jednak używać nie tylko od święta, ponieważ mają liczne właściwości zdrowotne, a także pomocne w trakcie odchudzania. Oto przyprawy, których można śmiało używać podczas diety odchudzającej. Na pewno nie zaszkodzą, natomiast mogą pomóc w skutecznej walce z kilogramami.

Goździki

To pączki kwiatowe goździkowców korzennych – tropikalnych drzew. Ususzone zawierają substancję o nazwie eugenol, mającą właściwości przeciwbólowe, przeciwwirusowe orazbakteriobójcze. Warto jednak wiedzieć, że goździki łagodzą także nadmierne napięcie nerwowe, a także wpływają korzystnie na przewód pokarmowy. Poprawiają trawienie i leczą stany zapalne przewodu pokarmowego.

Imbir

Zawiera olejek eteryczny działający bakteriobójczo oraz wspomagający odporność organizmu. Imbir to także znakomity środek przeciw wymiotom i mdłościom. Związki zawarte w imbirze obniżają także poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Migdały

Chociaż są dość kaloryczne, warto pamiętać o ich wielu właściwościach prozdrowotnych oraz wspomagających walkę z nadwagą. Zawierają aż 50% oleju bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, witaminy i minerały. Emulsja wodna z migdałów (mleczko migdałowe) ma właściwości uspokajające oraz przyspieszające przemianę materii. Ma zastosowanie w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego oraz w cukrzycy.