Jedzenie, które leczy

Kategoria Ciekawostki

Nadwadze, a zwłaszcza zaawansowanej otyłościtowarzyszą często dodatkowe schorzenia, z których chyba najczęściej występującym jest podwyższony poziom cholesterolu i miażdżyca. Warto wiedzieć, że istnieją produkty spożywcze, które skutecznie pomagają walczyć z tymi schorzeniami, a przy okazji ułatwiają odchudzanie.

Produkty zbożowe

Zawierają błonnik, wpływający na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi. Aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość błonnika, należy zjadać dziennie około sześciu niewielkich porcji produktów zbożowych z pełnego ziarna (chleb razowy, pełnoziarnisty, graham, kasza gryczana, pęczak, płatki zbożowe).

Ryby morskie

Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3,pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Eskimosi i Japończycy, którzy zjadają duże ilości morskich ryb prawie nie chorują na miażdżycę. Ryby morskie należy jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Czosnek

Jedzony regularnie (1 ząbek dziennie) obniża stężenie tłuszczu we krwi. Można go dodawać do twarożku, sałatek itp.

Zielona herbata

Według najnowszych badań, zawiera szereg substancji, które obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Pomaga także w odchudzaniu, ponieważ wpływa na przyspieszenie spalania tłuszczu.

Czerwone grejpfruty

Obniżają poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi. Pomagają schudnąć. Jedzone regularnie (jedna sztuka dziennie) przyczyniają się nawet do cofania się zmian miażdżycowych w tętnicach.

Oleje roślinne

Są bogatym źródłem roślinnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej wartościowe oleje to: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany i sojowy.

Pomidory

Zdecydowanie obniżają ryzyko zatorów, powstających w wyniku miażdżycy. Zawarty w pomidorach likopen pomaga zmniejszać ryzyko choroby nowotworowej.